Biscotti al cioccolato senza burro e uova

… czyli czekoladowe ciasteczka bez masła i jajek. Bardzo mi smakują: są miękkie, aromatyczne i nie za słodkie (zwłaszcza, jeśli dodamy gorzką czekoladę). Dobrze, że od razu upiekłam podwójną porcję, 20 sztuk to dla nas zdecydowanie za mało:) Inspirację znalazłam tutaj.


ciasteczka


Składniki (na 20 ciasteczek): 

• 130 g mąki 
• 20 g dobrej jakości, mocnego i gorzkiego kakao (można dać więcej, jeśli lubimy ciasteczka mocno czekoladowe) 
• 50 g cukru 
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
• 50 g oleju 
• 70 g mleka 
• 50 g drobno posiekanej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej; ja dałam gorzką

Przesianą mąkę połączyć z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i mleko, wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, zagnieść elastyczne ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je dłonią i układać w odstępach na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C przez 10-15 min. (moje ciasteczka piekłam przez 15 min.). Ostudzić na kratce. Przechowywać w szklanym pojemniku lub puszce.

Posted in Etichette: |

4 commenti:

  1. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Cudowne, musze je upiec:)

  2. Konsti Says:

    Dziekuje za mile slowa.
    Pozdrawiam!

  3. Anonimowy Says:

    Bardzo mi się podobają. Już zapisałam do ulubionych i upiekę w niedługim czasie.

  4. Konsti Says:

    Krysiu, mam nadzieje, ze Ci posmakuja. Ja jestem bardzo zadowolona z tego przepisu.
    Sciskam Cie mocno!