Panini mafalde

… czyli sycylijskie bułeczki z dodatkiem sezamu o fikuśnym, zygzakowatym kształcie. Przepis pochodzi z książki “Pane e roba dolce” sióstr Simili. Jeśli kogoś interesuje sposób formowania bułeczek, to polecam zajrzeć tutaj.


buleczka


Składniki: 

• 350 g mąki typu semola lub grano duro
• 150 g mąki chlebowej 
• ok. 300 g wody 
• 20 g świeżych drożdży 
• 10 g soli 
• 2 łyżki oliwy 
• 1 łyżeczka słodu 
• sezam 

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. Godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Z wyrośniętego ciasta można uformować dwa niewielkie bochenki lub kilka-kilkanaście “zygzakowatych” bułeczek. Zwilżyć ich powierzchnię wodą, a następnie posypać sezamem (dałam zdecydowanie za mało sezamu!). Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Nagrzać piekarnik do 210°C, wstawić blachę z pieczywem i piec w tej temperature przez 10 min., a potem obniżyć do 190°C i piec przez 15-20 min. Ostudzić na kratce.

Posted in Etichette: | 3 commenti

Menemen

… czyli danie o tureckim rodowodzie, przygotowywane z pomidorów, papryki i jajek. Zdjęcie okropne i nie oddaje waloroów smakowych potrawy, ale cóż, składam samokrytykę, po prostu nie potrafię estetycznie sfotografować paciek i paciareni, nawet jeśli są przesmaczne:)Inspirację zaczerpnęłam stąd.


menemen
 

Składniki: 

• 1 cebula 
• 1 duża papryka lub 2 mniejsze 
• 1 kg dojrzałych pomidorów 
• 2 jajka • pieprz i sól (ja daję dodatkowo sproszkowaną paprykę lub peperoncino) 
• olej 

 Cebule i papryke drobno pokroić, usmażyć na niewielkiej ilosci oleju. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do przesmażonych warzyw. Przykryć patelnię i dusić, aż pomidory się rozpadną. Przyprawić solą i pieprzem (plus inne, pikantne przyprawy). Wbić jajka. Mieszać, aż jajka się lekko zetną, przykryć pokrywką i zdjąć z ognia. Poczekać chwilę: jajka mają się dobrze sciąć, ale jajecznica nie może być sucha, ma być półpłynna. Podawać ciepłe, ze świeżym chlebem.

Posted in Etichette: | 1 commenti