Risotto alle fragole e vino bianco

... czyli wytrawne risotto z truskawkami i białym winem. Jak dla mnie: pycha! Prawie rok temu jadłam po raz pierwszy risotto z brzoskwiniami i zachwyciłam się nim ogromnie, a teraz to z truskawkami, bardzo ciekawe w smaku... Przepis pochodzi z książki "Cereali & Co.". Danie polecam wszystkim lubiącym zabawę nietypowymi smakami i składnikami!


risotto_truskawki


Składniki (dla 4 osób):

• ok. 300 g ryżu do risotta
• 10 dużych truskawek
• 1 mała cebula
• 50 g masła
• 1 kieliszek Chardonnay lub innego białego wina
• 50 g sera robiola lub mascarpone
• sól i pieprz
• mięta (opcjonalnie)

 Cebulę podsmażyć na maśle (użyć do tego celu połowę tłuszczu). Dodać ryż i smażyć przez chwilę, ciągle mieszając. Wrzucić 2/3 pokrojonych truskawek i drobno posiekaną miętę, potem wlać wino i poczekać, aż odparuje. Wtedy wlać trochę gorącej wody, wymieszać i podgrzewać na ogniu, od czasu do czasu mieszając. W miarę parowania płynu dodawać kolejne porcje wody. Gdy ryż stanie się miękki i wchłonie cały płyn, dodać pozostałą część truskawek i kremowy serek. Dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Zdjąć z ognia, podawać lekko ostudzone.

Posted in | 3 commenti

Słodki chleb z daktylami i czekoladą

... przygotowany wg przepisu na chleb z cynamonem i rodzynkami Hamelmana. Bardzo lubię ten wypiek, smaczny i nieskomplikowany, do kawy na sniadanie jak znalazł! Czasem przygotowuję go w wersji bardziej "chlebowej": pomijam mleko w proszku, a masło zastepuję oliwą. I też jest pysznie:)


aaa1


Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej 
  • 230 g wody 
  • 1 jajko (ok. 75 g) 
  • 40 g masła 
  • 30 g cukru 
  • 3 łyżki mleka w proszku 
  • 10 g soli 
  • 8 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 
Wymieszać wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać pokrojone daktyle i posiekaną czekoladę, wgnieść je dokładnie do masy. Zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość (na ok. 1 godzinę). Przygotować odpowiednią keksówkę, posmarować ją masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do keksówki i ponownie odstawić do wyrastania na ok. godzinę (ciasto powienno prawie wypełnić formę). Piekarnik nagrzać do 200-210°C. Wierzch ciasta można posmarować mlekiem lub jogurtem, wstawić je do piekarnika i piec 25-30 min., aż wierzch będzie złocistobrązowy. Wystudzić w formie lub na kuchennej kratce.


Wpis znajduje się na liście "Na zakwasie i na drożdżach":



Posted in Etichette: , | 3 commenti

Riso dolce al latte e cannella

.. czyli słodki ryż na mleku z cynamonem. Deser z kategorii “comfort food”, bardzo popularny we Włoszech. Gdy cały świat sprzysięga się przeciwko mnie, lubię zaszyć się w domu, obowiązkowo z dobrą książką, szklanką gorzkiej herbaty i miseczką słodkiego riso al latte. Ukojenie przychodzi natychmiastowo:)


  riso al latte2


Składniki (orientacyjnie): 

• 1 litr mleka 
• 400 g ryżu 
• skórka obrana z 1 cytryny 
• 4-5 łyżek cukru 
• cynamon 

Podgrzać mleko i, gdy zacznie dochodzić do temperatury wrzenia, dodać ryż, cukier i skórkę cytrynową. Gotować długo (nawet godzinę) na małym ogniu, często mieszając. Ryż powinien zmięknąć i wchlonąć prawie całe mleko. Gdy to nastąpi, zdjąć ryż z ognia i wyjąć kawałki skórki cytrynowej. Przełożyć ryż do miseczek i posypać hojnie cynamonem. Jeść na ciepło lub na zimno. 
Deser można dowolnie modyfikować, dodając rodzynki, daktyle, gorzką czekoladę itp. Ja najczęściej dodaje moje ulubione rodzynki:)

Posted in Etichette: , | 6 commenti

Riso e uova saltati in padella

... czyli ryż z patelni z jajkami. Danie dla zabieganych i dla odchudzających się – z tego co pamiętam, po raz pierwszy usłyszałam o tej potrawie w telewizyjnym programie o dietach:). Przyznam się bez bicia, że tak przyrządzony ryż bardzo mi smakuje. W wersji najprostszej wystarczą tylko 3-4 produkty: ryż, jajko i oliwa, ewentualnie starty parmezan. Ja jednak nie zadowalam się zestawem minimum i najczęściej dorzucam garść posiekanych, świeżych ziół. Niby nic, ale całość smakuje wybornie, a przynajmniej takie sygnały wysyłają moje kubki smakowe:)


riso_uovo


Składniki (dla 2 osób): 

· 200 g ryżu 
· 2 jajka 
· sól i pieprz plus, ewentualnie, dodatkowe przyprawy 
· oliwa 
· garść świeżych ziół (u mnie: oregano, mięta, rozmaryn) 
· kilka łyżek startego parmezanu 

 Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Jajka rozbić i rozbełtać. Na patelni rozgrzać oliwę, wlać jajka i podgrzewać przez ok. 30 sekund. Potem wrzucić ryż i posiekane zioła, wymieszać wszystko i trzymać na ogniu, aż rozbełtane jajka się zetną. Pod sam koniec doprawić solą i pieprzem, dodać starty parmezan, wymieszać i wyłożyć ryż na talerze. Podawać gorące.


Posted in Etichette: | 4 commenti