Ciasto z jabłkami i migdałami (bez jajek)

… przygotowane na podstawie tego przepisu na zebrę bez jajek. Jak widać, udało mi się przekształcić babkę marmurkową w coś zupełnie innego:) Mój placek z jabłkami i z dodatkiem migdałów udał się na piątkę, wytoczył się z piekarnika pachnący i aromatyczny. To takie typowe, domowe ciasto, swojskie i bez udziwnień. Polecam!


ciasto_bez_jaj1


Składniki: 

· 250g mąki 
· 150g cukru 
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
· 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
· 2 łyżki cukru waniliowego 
· 250 ml mleka 
· 50 ml oleju 
· 4 łyżki octu jabłkowego 
· 2 łyżki wiórków kokosowych 
· 3 jabłka · garść migdałów 

Wymieszać mąkę, cukry, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę. Dodać mleko, olej i ocet, wymieszać wszystko łyżką. Migdały posiekać, większość dodać do ciasta (zostawić trochę do posypania ciasta). Jabłka obrać, oczyścić, pokroić w ćwiartki, a potem w plasterki. Ciasto wylać do formy, uprzednio natłuszczonej i wysypanej mąką (moja blacha była okrągła i miała średnicę 27 cm). Na powierzchni ciasta ułożyć w dowolny sposób plasterki jabłka, posypać odłożonymi wcześniej migdałami. Piec 35-40 minut w 170-180°C.

Posted in | 4 commenti

Ziemniaki zapiekane z koprem włoskim i sosem pleśniowym

Zimową porą często nachodzi mnie ochota na proste, sycące dania. Zazwyczaj sięgam wtedy po przepisy z niezawodnymi ziemniakami w roli głównej: piekę np. babkę ziemniaczaną albo przygotowuję różnego rodzaju zapiekanki. Ziemniaki zapiekane z koprem włoskim i sosem pleśniowym to jedna z moich ulubionych “wariacji na temat”. Niby nic, a pysznie smakuje. Polecam!


zapiekanka


Składniki:

· 1/2 kg ugotowanych w mundurkach, ostudzonych ziemniaków
· 200-250 g śmietany 18% (u mnie: 250 g jogurtu naturalnego)
· 10 dkg sera pleśniowego typu rokpol
· 1 łyżka masła
· 1 mały koper włoski
· 1 ząbek czosnku
· 1-2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa (ewentualnie inne przyprawy)

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, koper włoski drobno pokroić. Plasterki kartofli ułożyć warstwami w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać kawałkami kopru włoskiego, posolić i popieprzyć. Ser drobniutko pokruszyć, wymieszać ze śmietaną, posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Otrzymanym sosem polać zapiekankę. Piec w 180°C do zrumienienia (30-40 min.).


Posted in Etichette: | 7 commenti

Pizza provola e spinaci

… czyli pizza z serem "provola" i szpinakiem. Bardzo skromna i bardzo smaczna:) Szpinak można też w tym przepisie zastąpić boćwiną, do czego szczerze zachęcam, bo efekt smakowy jest, moim zdaniem, równie dobry. Pizza na zdjęciu została przyrządzona z mieszanką szpinaku i boćwiny: te warzywa świetnie łączą się ze sobą. Zdaję sobie jednak sprawę, że w Polsce łatwiej o szpinak, dlatego podaję wszystkie składniki zgodnie z oryginalnym przepisem. Ja tylko mocniej doprawiam szpinak, to moja jedyna, stała modyfikacja receptury. I jeszcze jedno: jeśli macie ochotę na taką pizzę, a nie macie dostępu do sera "provola", to po prostu zastąpcie go mozzarellą.


.


Składniki: 

· 400 g ciasta na pizzę 
· 400 g świeżego szpinaku 
· 300 g sera provola 
· 1 ząbek czosnku 
· 20 g masła 
· oliwa extravergine 
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Szpinak umyć i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić, podsmażyć na patelni na maśle z posiekanym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozłożyć szpinak na cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220°C przez 20 min. Wyjąć pizzę z piekarnika, posypać pokrojonym w plasterki serem, polać wedle uznania oliwą. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 10 min.


Posted in Etichette: , | 4 commenti