Razowe ciastka z nutellą i orzechami laskowymi

W tym roku w paczuszkach świątecznych z ciasteczkami dla znajomych znalazło się miejsce na “new entry”, czyli razowe ciastka z nutellą i orzechami laskowymi z przepisu z blogu Moje Wypieki. Skorzystałam z tej receptury po raz pierwszy i jestem naprawdę zadowolona, to bardzo smaczne ciasteczka, lekko chrupiące, pachnące orzechami, takie jak lubię! Polecam. 


ciasteczka razowe


Składniki (na 35 - 40 ciastek): 

· 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej 
· pół łyżeczki proszku do pieczenia 
· pół łyżeczki sody oczyszczonej 
· 1/4 łyżeczki soli 
· 115 g masła, w temperaturze pokojowej (dałam tylko 70 g
· 115 g nutelli, w temperaturze pokojowej (dałam na oko, poza tym użyłam kremu orzechowego innej firmy)
· 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (dałam tylko 1/3 szkl.
· 1 jajko 
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
· 3/4 - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych i obranych ze skórki

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól. W misie miksera utrzeć masło i nutellę na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, w całości, dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Do utartych składników dodać suche składniki i zmiksować, do połączenia. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać. Z przygotowanego ciasta odrywać nieduże kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką lub dłonią. Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 minut (lub dłużej, w zależności od wielkości ciasteczek), aż brzegi się mocno zrumienią. Wystudzić na kratce.


Posted in Etichette: , , |

4 commenti:

  1. Foodmania Says:

    każdy amator słodyczy byłby wniebowzięty! :)

  2. Konsti Says:

    zgadzam sie w calej rozciaglosci:)
    pozdrawiam!

  3. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Wyglądają przepysznie:)

  4. Majana Says:

    Bardzo ładne ciasteczka i na pewno pyszne! Zabieram jedno :)