Ciasteczka z płatkami owsianymi i daktylami

Jak już wpadałam w świąteczny ciasteczkowy ciąg, to na całego:) Nie skupiłam się jednak tylko na pierniczkach i różnych cudeńkach z czekoladą, orzechami i bakaliami... Na mojej liście znalazły się tez swojskie ciasteczka z płatkami owsianymi, tyle że tym razem połączonymi z daktylami. Bardzo udany eksperyment! Ten przepis to moje kolejne tegoroczne odkrycie, ciasteczka "prima sort", jak mawia mój Tata:)


z daktylami


Składniki:
  • 100 g miękkiego masła 
  • 1/4 szklanki oliwy 
  • ¾ szklanki drobnego cukru (można mniej) 
  • kilka łyżek rumu (lub zapach rumowy) 
  • 1 jajko 
  • 1,5 szklanka mąki 
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej „górskich”) 
  • posiekane daktyle (u mnie: 0,5 szkl.) 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi. Wbić jajko, wlać oliwę i rum, wymieszać, dodać kawałki miękkiego masła i szybko wyrobić ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 12-15 min, albo dopóki ciasteczka nie nabiorą lekko brązowego koloru.


Posted in Etichette: , , |

2 commenti:

  1. Unknown Says: Ten komentarz został usunięty przez autora.
  2. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Kolejne wspaniale ciasteczka u Ciebie:) ....oj będe miala co piec po Świętach:).
    Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych Świąt, niech będa jak bajka:0