Pasztet warzywny doskonały

Zostałam zaproszona na obiad do koleżanki. Obiecałam jej, że przyniosę “coś do chleba”. W grę wchodziły tylko dania wegetariańskie, ze względu na upodobania gospodyni, ale nie miałam problemu z wyborem: już wcześniej wypatrzyłam na blogu Jadłonomia przepis na doskonały pasztet warzywny, nie wahałam się więc ani chwilę. Zaufałam mojemu instynktowi i miałam rację: pasztet wyszedł znakomity, bogaty w smaku, dobrze doprawiony, smaczny. Polecam! Tylko zdjęcie byle jakie, ale tak jakoś głupio mi było przeszkadzać gościom…


pasztet


Składniki (na średnią keksówkę): 

· 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy 
 · 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze 
· 100 ml oleju roślinnego 
· 2 marchewki 
· 2 pietruszki 
· 1 por, tylko biała część 
· 2 laski selera naciowego 
· 2 ząbki czosnku, posiekane 
· 2 - 3 łyżki sosu sojowego 
· 2 ziarna ziela angielskiego 
· 2 liście laurowe 
· 1 łyżeczka majeranku 
· 1 łyżeczka suszonej pietruszki 
· 1/2 łyżeczki lubczyku 
· 1/2 łyżeczki tymianku 
· spora szczypta gałki muszkatołowej 
· sól i czarny pieprz 

Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.


Posted in Etichette: |

3 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    nigdy takiego pasztetu nie robiłam. Zawsze tylko typowo mięsny. Bardzo jestem ciekawa smaku jego. Napisz coś na ten temat Konsti

  2. Konsti Says:

    Ja bardzo lubie pasztety warzywne, a ten ma bardzo ciekawy smak: jest dobrze doprawiony, ale jednoczesnie czuc w nim troche slodyczy... Ale przede wszystkim wyczuwa sie w nim orzechowa nute i bardzo mi to odpowiada! Moim zdaniem ten pasztet jest bardzo smaczny.
    POzdrawiam.

  3. Anonimowy Says:

    dzięki Konsti za podpowiedź :) Nie za bardzo przepadam za posmakiem słodyczy w daniach wytrawnych. Ale może kiedyś wypróbuję :) Gorzej z moim chłopem. On ino mięcho