Pizza alle alici

"Alici", znane w Polsce pod nazwą anchois, to inaczej sardela europejska, która charakteryzuje się bardzo specyficznym, mocnym smakiem. Moim skromnym zdaniem jest doskonałym dodatkiem do pizzy! Często łączona jest z kaparami i pietruszką, tak jak w poniższym przepisie. Oryginalna receptura: tutaj.


pizza_alici


Składniki (na 2 pizze):

• 500 g ciasta
• kilkanaście filecików anchois konserwowanych w oliwie lub innym oleju
• 100-150 g przecieru pomidorowego (tzw. passata)
• 2 łyżki kaparów
• Świeża pietruszka
• 1 ząbek czosnku
• oregano i majeranek
• sól i oliwa

 Ciasto rozwałkować na dwa placki, rozłożyć na blachę, zostawić do wyrośnięcia. Posiekać czosnek i pietruszkę, wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać 2 łyżki oliwy, doprawić lekko solą. Rozsmarować sos pomidorowy na cieście, rozłożyć fileciki anchois i kapary, posypać hojnie oregano i majerankiem (ja daję więcej oregano, mniej majeranku). Wstawić do nagrzanego piekarnika (temp ok. 220 stopni) i piec 15-20 min. Przez pierwsze 10-12 minut pizze należy przykryć folią aluminiową.


Posted in Etichette: |

5 commenti:

  1. Lena Says:

    Fantastycznie wygląda ta pizza. Nie jestem fanką pizzy, ale ta jest cudna :)

  2. Konsti Says:

    Nie jestes fanka pizzy??? No cos podobnego, myslalam, ze wszyscy lubia pizze, a tu prosze, wyjatek:)
    Dziekuje za mile slowa.
    Pozdrawiam cieplo!

  3. Majana Says:

    Wygląda super! :)
    Ja uwielbiam pizzę :)

  4. Zosia Says:

    Chętnie schrupałabym taką, to moja ulubiona pizza (może ex aequo z fiori di zucca alici). Pozdrawiam, Zosia

  5. Olka Says:

    Kiedyś nie lubiłam kaparów, ale zmieniło mi się, dlatego chętnie wciągnęłabym kawałek tej pysznej pizzy.