Pizza con asparagi e ricotta

… czyli pizza ze szparagami i serem ricotta. Bardzo udana! W tym sezonie to moja ulubiona:) A zainspirował mnie przepis ze strony La forchetta magica. Polecam!


pizza_szparagi


Składniki:

• 350 g ciasta na pizzę
• 1 pęczek szparagów
• 150 g sera ricotta
• 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
• 40 g startego parmezanu (najlepiej startego na tarce o większych oczkach)
• 1 ząbek czosnku
• oliwa
• garść świeżycj ziół (u mnie: oregano, bazylia, rozmaryn)
• sól i pieprz
• kilka plasterków gotowanej szynki (opcjonalnie) 

Oczyścić i ugotować szparagi (powinny im wystarczyć 2-3 min. we wrzątku). Posiekać drobno czosnek i podgrzać go na oliwie na patelni. Dodać szparagi pokrojone na dowolnej długości kawałki, trzymać je na ogniu przez kilka minut. Posolić i popieprzyć. Zioła poszatkować, połowę dodać do sera. Wlać do ricotty jogurt i wymieszać całość: powinien powstać gęsty mus. Doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto (można zrobić 1 dużą pizzę, ja zdecydowałam się na 2 małe) i posmarować lekko jego powierzchnię oliwą, a następnie rozsmarować w miarę równomiernie ricottę. Wstawić do nagrzanego pieca (200°C) na 10 min. Wyjąć pizzę z piekarnika i rozłożyć na niej szparagi, a następnie plasterki szynki (można je pominąć). Posypać pizzę połową parmezanu. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez kolejne 10 min. (albo trochę dłużej, jeśli jest to konieczne). Gotową pizzę posypać pozostałym parmezanem i ziołami. Można skropić oliwą. Kroić na kawałki i podawać.

Posted in Etichette: , |

0 commenti: