Wielkanoc 2013
Posted On 30.03.2013 at a sobota, marca 30, 2013 by Konsti
Niech zwycięstwo dobra nad złem niech się stanie naszą codziennościa…
Pogodnych i dobrych Świąt Wielkanocnych!
Ciambellone della trebbiatura
Posted On 23.03.2013 at a sobota, marca 23, 2013 by Konsti
Temu przepisowi towarzyszyć będzie dość ponure zdjęcie, zrobione w wyjątkowo niekorzystnych warunkach atmosferycznych: podczas gdy Polskę ponownie zasypywało śniegiem, Włochy (a przynajmniej Toskania) przez ponad tydzień chłostane były wyjątkowo ulewnymi deszczami. Nic tak jednak nie polepsza humoru, jak kawałek smacznego ciasta:) „Ciambellone della trebbiatura” to tradycyjny wieniec z ciasta wypiekany z okazji młócenia zboża (wł. “trebbiatura”) w regionie Marche. Podobne ciasta spotyka się jednak w całych Włoszech: tego typu wypieki dostawali chłopi pracujący w polu, kroili wieńce na grube plastry i jedli je maczając w winie. „Ciambellone” należy więc ewidentnie do tzw. ubogiej kuchni („cucina povera”), mocno zakorzenionej we włoskiej tradycji kulinarnej. Moje ciasto upiekłam wg przepisu z blogu Trattoria da Martina. Bardzo podoba mi się w nim anyżkowy posmak – to dodatek likieru Mistrà aromatyzuje ciasto w ten sposób. Jeśli jednak nie posiadacie tego trunku, to wystarczy dodać kieliszek wina z łyżeczką nasionek anyżku. Przepis Martiny nieznacznie zmodyfikowałam, wrzuciłam m.in. garść posiekanych migdałów. Polecam – i nie zrażajcie się zdjęciem, zdecydowanie nie oddaje walorów smakowych tego wypieku:)
Składniki:
· 500 g mąki
· 3 jajka
· 200 g cukru
· 1 szklanka mleka
· 1 kieliszek likieru Mistrà (albo 1 kieliszek białego wina z 1 łyżeczką nasion anyżku)
· 1 szklanka oleju (użyłam słonecznikowego)
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· skórka otarta z cytryny
· szczypta soli
Ponadto:
· migdały
· cukier trzcinowy
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodać olej, mleko i likier, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać (ja zmiksowałam). Do ciasta dodać garść posiekanych migdałów i przelać je do formy, uprzednio natłuszczonej i wysypanej mąką. Powierzchnię ciasta posypać posiekanymi migdałami i cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 min. (albo do suchego patyczka). Przed pokrojeniem ciasto należy dobrze ostudzić.
Minestra di ceci e patate
Posted On 6.03.2013 at a środa, marca 06, 2013 by Konsti
... czyli pyszna, rozgrzewająca zupa z ciecierzycy i ziemniaków. Przepis domowy, bez żadnego konkretnego źródła:). Można przyspieszyć przygotowanie zupy poprzez wykorzystanie ciecierzycy z puszki, ale moim zdaniem nie warto: namoczona i ugotowana wcześniej ciecierzyca ma o wiele lepszy smak i naprawdę czuć różnicę!
Składniki (dla 2-3 osób):
• 500-600 g ugotowanej ciecierzycy
• 3 duże ziemniaki
• kilka łyżek przecieru pomidorowego
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 1 łodyga selera naciowego
• 2 ząbki czosnku
• ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
• 2-3 łyżki oliwy
• świeży rozmaryn
• peperoncino
• ewentualnie sól i pieprz
Cebulę, selera i czosnek drobno drobno posiekać. Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w kostkę lub na plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażać aż zmiękną. Dodać marchewki i rozmaryn, smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać wszystko bulionem, dodać przecier pomidorowy i peperoncino, wymieszać i poczekać, aż zupa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień, wrzucić ziemniaki i ciecierzycę, gotować przez ok. 30 min na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, a zupa nabierze aromatu. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą.