Cannelloni fatti in casa ripieni di cavolo nero e ricotta

… czyli domowe cannelloni nadziewane farszem z jarmużu i ricotty. Najczęściej rurki makaronowe nadziewa się farszem z mięsa mielonego i pomidorów, ale istnieją też (i to liczne) jarskie “wariacje na temat”. Można na przykład przygotować pyszne nadzienie ze szpinaku i ricotty, można też pójść krok dalej i zastąpić szpinak jarmużem… Ja tak zrobiłam i bardzo jestem zadowolona z rezultatu! Wahałam się tylko chwilę, czy nie użyć sosu beszamelowego do zapiekania makaronu, ale ostatecznie zdecydowałam się na sos pomidorowy: wersja zdecydowanie lżejsza i mniej kaloryczna. Przy przekładaniu makaronu na talerz rurki zazwyczaj lekko się spłaszczają, ale cóż, domowy makaron jest miękki i delikatny, a jeszcze gorący łatwo się deformuje. Efekt wizulany nie jest więc może zadowalający, ale ten smak… niebo w gębie! Wybaczcie słabą dokumentację fotograficzną, ale para znad makaronu i pokrzykiwania głodnego męża uniemożliwiły mi zrobienie lepszego zdjęcia:)


cannelloni


Składniki (na ok. 12 cannelloni, obfita porcja dla 2 osób):

Ciasto na makaron: 
· 170-180 g mąki z pszenicy durum
· 1 jajko
· kilka łyżek zimnej wody

Farsz:
· 250 g świeżego jarmużu 
· 250 g sera ricotta 
· 4 łyżki startego parmezanu 
· 1 ząbek czosnku 
· 1 łyżka oliwy 
· kilka orzechów włoskich 
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

Ponadto: 
· 1 mozzarella 
· 1,5 szklanki ulubionego sosu pomidorowego (lepiej, żeby był dość rzadki) 

Na stolnicę wsypać przesianą mąkę. Ręką zrobić wgłębienie, dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, kiedy będzie gładkie i elastyczne. Kulę ciasta podzielić na 2-3 części, każdą cienko rozwałkować. Następnie wycinać paski (moje miały wymiary 6x10 cm). Odstawić w suche miejsce pod przykryciem. Przygotować farsz: umyć liście jarmużu, pokroić na kawałki i ugotować we wrzątku. Odcisnąć na sitku. Dodać czosnek i posiekane orzechy, zmiksować wszystko razem (ale nie na gładką masę, powinna być “chropowata”). Dodać ricottę, starti parmezan i oliwę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nakładać farsz na prostokąty ciasta i rolować jak naleśniki. Układać w żaroodpornym naczyniu płasko jeden obok drugiego. Polać szklanką sosu pomidorowego (uwaga: jeśli sos pomidorowy jest gęsty, należy rozrzedzić go wodą). Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 25 min w temp. ok. 180°C. Po 15 minutach wyjąć na moment formę z pieca i polać cannelloni pozostałym sosem pomidorowym. Większość sosu pomidorowego powinna zostać wchłonięta przez makaron, a wierzch rurek powinien stać się lekko chrupiący. 2-3 minuty przed końcem pieczenia ponownie wyjąć na chwilę naczynie i posypać makaron kawałkami pokrojonej mozzarelli. Gotowe canelloni wykładać na talerze (podczas przekładania z formy rurki mogą lekko się spłaszczyć, ale nie należy się tym przejmować, taki urok tego domowego makaronu). Podawać gorące.

Posted in Etichette: |

4 commenti:

  1. Majana Says:

    Lubię cannelloni. Fajne nadzienie. Musiały być baardzo pyszne.
    Pozdrowienia:)

  2. Julia Says:

    to wygląda zbyt pysznie, żeby się oprzeć!

  3. Anonimowy Says:

    A ja nigdy nie jadłam jarmużu i nie mam pojęcia jak może smakować. Moja bratowa ma w ogródku i bardzo sobie chwali jego smak. W sklepach nie do kupienia jest.
    A cannelloni najczęściej robię ze szpinakiem i ricottą. Tak jak i muszle.

  4. jola szyndlarewicz Says:

    Nieważne jakie zdjęcie, ważnej, że jest pysznie:) ... ja zawsze zdjecie robię od razu gorącemu daniu ... nie lubię jeść zimnych obiadów:) pozdrawiam