Ciasto półkruche ze śliwkami i ricottą

Ciąg dalszy wypieków ze śliwkami - w końcu trwa sezon na te owoce, nareszcie można się nimi nacieszyć! Poniższy przepis to zmodyfikowana wersja receptury z blogu Mała Cukierenka. Zmniejszyłam ilość masła, śmietanę zastąpiłam jogurtem, twaróg - serem ricotta, a płatki migdałowe – posiekanymi, suszonymi daktylami; to są chyba te moje najważniejsze zmiany… Wizualnie ciasto nie wyszło może takie imponujące jak u bułeczki_z_makiem (swoją drogą, jakiż to apetyczny nick), ale w smaku było fantastyczne! Przypomina mi trochę kruche ciasto z malinami, prezentowane u mnie na blogu mniej więcej rok temu. Polecam!






Składniki:

Ciasto:
· 250g mąki
· 100g zimnego masła
· 60g cukru
· 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
· 1 jajko
· szczypta soli
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
· 700g umytych śliwek
· 2 jajka
· 100g cukru
· 150g ricotty
· 150 ml jogurtu naturalnego
· garść suszonych daktyli
· 2 łyżki kaszy manny
· 2 łyżeczki cynamonu

Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać posiekane masło, jogurt, jajko i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić dowolną formę, wcześniej natłuszczoną i wysypaną mąką (ja wybrałam prostokątną formę o wymiarach 24x28 cm). Przygotować masę serową: utrzeć razem jajka, cukier i ricottę. Dodać jogurt, kaszę manną, cynamon i wymieszać. Część śliwek pokroić na połówki lub ćwiartki, część na mniejsze kawałki. Te w mniejszych kawałkach ułożyć bezpośrednio na cieście i zalać masą serową. Na wierzchu ułożyć połówki lub ćwiartki śliwek. Całość posypać posiekanymi daktylami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 45-50 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto należy całkowicie ostudzić, zanim zostanie pokrojone. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Posted in Etichette: |

4 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    Wygląda przepysznie dzisiaj je upiekę!

  2. Konsti Says:

    Dziekuje, mam nadzieje, ze wyjdzie Ci rownie smaczne jak moje:) Ja z tego ciasta bylam bardzo zadowolona.
    Pozdrawiam serdecznie.

  3. mojetworyprzetwory Says:

    Hmm, hmm, hmm, ale pyszne! Super ciacho, zmiany jak najbardziej mi pasują;) Pozdrawiam!

  4. Majana Says:

    Podoba mi się to ciacho! Na pewno kiedys się na nie skuszę. W ogóle lubię ciasta ze śliwkami.
    Pozdrawiam:)