Polpettone fantasia

... czyli fantazyjna rolada z mięsa mielonego. Dobry pomysł na świąteczny obiad: "polpettone" nieźle się prezentuje, jest całkiem tanim daniem (co przy dużej ilości osób przy stole czasem ma swoje znaczenie...), no i świetnie smakuje! Ponadto roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej, a potem tylko pokroić w plastry i siup, do piekarnika, na kilkanaście minut do odgrzania. Czyż nie jest to idealne rozwiązanie w momencie, gdy mamy mnóstwo innych spraw na głowie? Ja osobiście bardzo lubię takie logistyczne ułatwienia:) Oryginalny przepis znalazłam w publikacji „La Buona Cucina Mediterranea”, ale trochę go zmodyfikowałam. Polecam!






Składniki:

Mięso:
• 450 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego)
• 2 jajka
• 2 łyżki startego parmezanu
• drobno pokrojona, świeża pietruszka (wedle uznania)
• bułka tarta
• sól i pieprz
• ewentualnie inne przyprawy, w zależności od upodobań
Nadzienie:
• 2 naleśniki (przygotowane odpowiednio wcześniej)
• 100 g gotowanej szynki w plasterkach
• 50 g zielonego groszku albo/i oliwek
• sól i pieprz
Ponadto:
• 1-2 łyżki masła
• oliwa

Do mięsa mielonego dodać jajka, parmezan, pietruszkę, sól i pieprz. Zagnieść i (jeśli zachodzi taka potrzeba) dodać odrobinę bułki tartej. Dowolnie doprawić. Na papierze do pieczenia rozprowadzić równomiernie mięso, formując prostokąt (grubość mięsnego placka nie powinna przekraczać 1 cm!). na prostokącie rołożyć naleśniki, a na nich plasterki szynki. Posypać zielonym groszkiem i kawałkami oliwek oraz solą i pieprzem. Całość zwinąć w zwart rulon i owinąć go sprawnie w papier do pieczenia. Tak przgotowaną roladę ułożyć w fromie do pieczenia. Na spòd formy wlać kilka łyżek wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180°C przez 40-50 min. W połowie pieczenia rozciąć papier do pieczenia, a na roladzie ułożyć kawałki masła. Zostawić mięso odkryte, tak by się ładnie przyrumieniło ze wszystkich stron. Gotową roladę wyjąć z piekarnika, ostudzić, a kilka-kilkanaście godzin później pokroić ją na plastry. Plastry ułożyć na blasze, na dno blachy wylać kilka łyżek oliwy (lub wody) i wstawić do odgrzania na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika. Podawać gorące.

Ta rolada mięsna świetnie sprawdza się też jako danie piknikowe: smakuje wybornie także na zimno, jako dodatek do chleba.


5 commenti:

  1. Mad Says:

    Bardzo ciekawa propozycja obiadowa- i nie tylko! Już wiem co zrobię następnym razem z mielonego mięsa :) D|zięki za przepis!

  2. Majana Says:

    Naprawdę świetnie wygląda! Muszę kiedyś sie skusić, słyszałam,że polpettone jest bardzo dobre.:)'Pozdrowienia :)

  3. precelia Says:

    super przepis, muszę wypróbować:)

  4. Pinos Says:

    Naleśnik w środku daje znakomity efekt... na piknik, mówisz... już od dawna chodzi za mną piknik :)

  5. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze i oczywiscie polecam przepis, naprawde warto go wyprobowac.
    Pozdrawiam serdecznie.