Pasta con radicchio e speck

… czyli makaron z czerwoną cykorią sałatową i wędzoną szynką z południowego Tyrolu. "Speck" to płaska wędlina z udźca wieprzowego, doprawiona nie tylko solą i pieprzem, ale też rozmarynem, jałowcem, liśćmi laurowymi i innymi ziołami. Po uwędzeniu, a w trakcie dojrzewania na powietrzu przez kilkanaście tygodni, udziec pokrywa się cienką warstwą pleśni, która dodatkowo wzbogaca smak szynki – znawcy uważają, że to właśnie dzięki temu pleśniowemu nalotowi "speck" nabiera charakterystycznego, orzechowego aromatu, który wyróżnia go spośród wszystkich innych typów surowej szynki we Włoszech. W kuchni włoskiej "speck" wykorzystywany jest na tysiąc sposób, a jednym z nich jest dodanie go razem z czerwoną cykorią do makaronu. Tradycyjna, przepyszna "pasta all’italiana". Palce lizać!






Składniki (dla 2 osób):

· 200 g makaronu typu penne lub maccheroni
· 1 malutka główka czerwonej cykorii sałatowej (ja użyłam radicchio rosso di Verona)
· 50 g szynki wędzonej tzw. speck (ten regionalny produkt południowotyrolski można zastąpić innym rodzajem szynki wędzonej)
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· 2-3 łyżki białego wina
· 2-3 łyżki śmietany (ja często zastępuję ją jogurtem naturalnym…)
· posiekana pietruszka
· masło
· starty parmezan
· sól i pieprz

Cebulę i czosnek posiekać, podgrzać na maśle na patelni. Dodać pokrojony w kostkę speck, smażyć przez kilka minut. Dodać białe wino i pokrojoną na kawałki cykorię, trzymać na ogniu przez kilka minut, aż cykoria zmięknie, a wszystkie smaki dobrze się połączą. Pod koniec smażenia dodać śmietanę i pietruszkę, dobrze wymieszać, posolić, popieprzyć i podgrzewać przez chwilę. Makaron ugotować al dente, odcedzić, wrzucić na patelnie i wymieszać z cykorią i speckiem. Trzymać przez chwilę na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, posypać parmezanem. Podawać natychmiast.

Dodatkowe uwagi:
-  masło można zastąpić oliwą;
- liście cykorii można wcześniej namoczyć w wodzie, w ten sposób powinny stracić charakterystyczną goryczkę.





 

Posted in Etichette: , |

9 commenti:

  1. atina Says:

    Bardzo lubie dania makaronowe i to to też bardzo mi sie podoba:)

  2. Majana Says:

    Na pewno by mi posmakowało:)Świetnie wygląda!:)

  3. Konsti Says:

    Atino, Majanko, jak bedziecie kiedys w Pizie, to koniecznie wpadnijcie do mnie na obiad: specjalnie dla was przygotuje miche pysznego makaronu:) Takiego ze speckiem, na ten przyklad...
    Usciski.

  4. patryzia Says:

    Na pewno bardzo dobry ten makaron :), widząc to danie, też ugotowałam makaron ale tylko z warzywami, smak twojego jest mi znany, ponieważ mieszkałam w Sarzanie, a to przecież niedaleko Pizy:)

  5. Konsti Says:

    No faktcznie, Sarzana to rzut beretem od Pizy:) Zazdroszcze lokalizacji, z tego co pamietam, to okolica jest piekna.
    Pozdrawiam serdecznie.

  6. Kinga Says:

    Makaron musi być pyszny. frapuje mnie cykoria z jej charakterystycznym gorzkim posmakiem. Fajnie, że napisałaś o szpeku, ciągle zamierzałam, się zebrać i poszukać coś więcej o szpeku poza tym, że jest wieprzową wędliną - tu sprzedawaną tylko w lepszych delikatesach, paczkowaną. Zrobię ten makaron na pewno.

  7. Konsti Says:

    No to czekam na Twoje wrazenia po przygotowaniu tego makaronu! Mam nadzieje, ze beda pozytywne.
    Usciski.

  8. Anonimowy Says:

    czemu nie:)

  9. alucha Says:

    Wygląda świetnie! Narobiłaś mi smaka - o tej porze ... ;)