Lody mandarynkowe z mascarpone

Inspiracją do stworzenia tych lodów był dla mnie przepis ze strony Cucina ricette. Sok mandarynkowy można oczywiście zastąpić innym, pomarańczowym lub cytrynowym, byleby tylko był to sok ze świeżo wyciśniętych owoców. Nie dorobiłam się jeszcze urządzenia o wdzięcznej nazwie “gałkownica”:), więc porcja lodów na zdjęciu jest cokolwiek… hm… rozwichrzona? Cóż, taki jest urok domowych lodów:)








Składniki:

· 200 g cukru pudru
· 300 g mleka
· 250 g serka mascarpone
· 200-300 ml soku z manadarynek

Wymieszać mleko z cukrem pudrem, postawić na małym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Ostudzić mleko. Gdy będzie już całkowicie zimne, wymieszać je stopniowo z mascarpone (najlepiej miksować na wolnych obrotach). Na koniec dodać oczyszczony sok z mandarynek (trzeba uważać na pestki!). Wymieszać, wlać do maszynki do lodów i postepować zgodnie z instrukcją.




Posted in Etichette: |

4 commenti:

  1. słodkosłona. Says:

    maszynka do lodów!

    chyba będę musiała ją jednak kupić.
    zawsze, jak chcę zrobić jakieś lody to niestety, wiadomo jak jest. Bez maszynki trzeba mieszać, a i tak trafiają mi się zmrożone kawałki.

    a kremowe mascarpone z kwaskowatymi mandarynkami - dla mnie bomba! ;)

  2. Gosia Says:

    musi byc fantastyczny smak tych lodow :)z mascarpone jeszcze lodow nie robilam....
    Pozdrawiam :)

  3. Anonimowy Says:

    Lody w Pani wykonaniu wyglądają wyjątkowo magicznie

  4. Konsti Says:

    Nie wiem, czy zasluguje na taki piekny komplement, ale rumienie sie z radosci i serdecznie dziekuje za mile slowa.
    Pozdrawiam serdecznie.