Kruche ciasto z malinami

Ciasto wymyślone i upieczone na potrzeby pewnego miłego spotkania w rodzinnym gronie:) Ta zaimprowizowana w pośpiechu krajanka z malinami i czekoladą wyszła jednak tak dobra, że zapisuję przepis, by korzystać z niego w przyszłości. Ciasto zniknęło w błyskawicznym tempie, tak że na zdjęciu zdołałam uwiecznić jedynie ostatni kawałek… nie prezentuje się może jakoś oszałamiająco, ale uwierzcie, smakuje wybornie:)





Składniki:

Na ciasto:

• 25 dkg mąki
• 125 g masła
• 50 g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1-2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego
• szczypta soli

Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić dużą formę (moja miała wymiary 25x30 cm). Ciasto jest na tyle tłuste, że nie trzeba natłuszczać blachy i wysypywać jej mąką, bo i bez tego ciasto powinno ładnie “wyskoczyć” z formy. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 30 min. Przygotować nadzienie.

Na nadzienie:

• 500 g jogurtu naturalnego
• 200 g chudego twarogu
• 1 jajko
• ½ szklanki mleka
• 6 łyżek kaszy manny
• 6 łyżek cukru (lub więcej, wedle uznania)
• 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady
• maliny (u mnie: tak na oko, ze 2 szklanki owoców)

Mleko wymieszać z kaszą manną. Jogurt zmiksować z twarogiem, dodać jajko, mleko i kaszę mannę, ponownie zmiksować. Posłodzić, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Wyjąć formę z kruchym ciastem z lodówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15-20 min. w temp. 180°C. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, posypać malinami, wylać masę jogurtową. Wstawić do piekarnika, piec w temp. 180°C przez ok. 40 min. (aż masa stężeje). Po upieczeniu dobrze ostudzić.

Dodatkowe uwagi:
- jeśli po wylepieniu formy zostanie nam trochę kruchego ciasta, to można porwać je na małe kawałeczki i posypać nimi powierzchnię ciasta:
- w upalne dni to ciasto zdecydowanie lepiej przechowywać w lodówce.

Posted in Etichette: |

14 commenti:

  1. dorota20w Says:

    uwielbiam maliny i kruche ciasto

  2. asieja Says:

    pysznie umilone to rodzinne spotkanie.

  3. Danuta Says:

    ach te maliny i do tego ser, smakowite połączenie (:

  4. słodkosłona. Says:

    jest kruche ciasto, maliny w połączeniu z twarożkiem i kaszą manną, cudo. Lubię takie ciasta.

  5. Konsti Says:

    Doroto, prawda, ze to idealne polaczenie?
    Asiejo, faktycznie bylo pysznie:)
    Danusiu, dziekuje za mile slowa!
    Slodkoslona, cos mi sie zdaje, ze mamy bardzo podobne upodobania kulinarne:) Cos czuje, ze Ty spokojnie moglabys sie stolowac u mnie, a ja u Ciebie:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  6. Majana Says:

    Ot pysznosci :)
    Miłe spotkanie z pysznym ciachem, to jest to :)
    Pozdrawiam.

  7. Karmel-itka Says:

    och, pomysł rewelacja.
    wygląda pysznie to Twoje ciacho!

  8. mania179 Says:

    Bardzo mi się podoba :)

  9. Marianna Hall Says:

    Wygląda cudnie! Kruche ciasta uwielbiam, a maliny to chyba jeszcze bardziej :)

  10. Marzynia Mamcia Says:

    To jest ciasto z gatunku: nie wygląda, ale smakuje ;-)

  11. Gosia Says:

    eeeee tam....super wyglada,jak dla mnie bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam :)

  12. linksdistodaquilo Says:

    Wygląda na pyszne i piękne!
    Kissy, mamy piękny dzień i piękne tygodniu.

  13. Anonimowy Says:

    mam dwa pytanka:)można pominać czekolade? czy mozna wylać najpier mase na podpieczony spód a na mase ułożyc maliny?

  14. Konsti Says:

    Mozna pominac czekolade. Oczywiscie nalezy najpierw popiec spod - tak jest przeciez w przepisie! Potem wylac mase i posypac ja malinami. Ja robie na odwrot, tzn. najpierw ukladam maliny, a potem zalewam je masa, ale to chyba bez roznicy, smak bedzie ten sam:)
    Pozdrawiam serdecznie.