Chleb pszenny razowy z ziarnami (whole wheat multigrain)

Przepis J.Hamelmana wyszukany na blogu Na kruchym spodzie. Nie ma co marnować słów, piekne pieczywo, po prostu! Kto nie spróbuje, ten nie wie... Gospodarna Narzeczono, dziękuje za przepis!






Składniki (mnie z podanych proporcji wyszły 3 średnie, okrąglutkie bochenki):

Zaczyn zakwasowy:

• 108 g mąki pszennej chlebowej
• 135g wody
• 22g płynnego zakwasu pszennego (hydracji około 125%)

Do wody dodajemy zakwas, mieszamy na gładką masę, dodajemy mąkę, tak by powstało rzadkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Namoczka:

• 165g mieszanki ziaren (do wyboru np.: siemienia lnianego, płatków owsianych, jęczmienia, prosa, grubej polenty, śruty pszennej i żytniej, słonecznika, sezamu)
• 200g wody

Ziarna zalewamy wodą i odstawiamy pod przykryciem na noc. Grube ziarna jak śruta, jęczmień i proso lepiej zalać wrzątkiem. Moim zdaniem proso wymaga gotowania (pamiętamy by zważyć je przed i po gotowaniu, a wchłoniętą wodę odjąć od wody którą zalejemy pozostałe ziarna).

Ciasto właściwe:

• 353 g mąki pszennej typ 1850
• 345 g mąki pszennej chlebowej
• 350 g wody
• 20 g soli
• 8-9g drożdży świeżych lub 1/3 tej wagi drożdży instant
• 28g miodu
• namoczone ziarna
• 243 g zaczynu (cały minus półtorej łyżki)

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce, mieszamy przez 3 minuty tak, by dobrze się połączyły. Ciasto powinno być średnio luźne. Dalej wyrabiamy przez 3 minuty, tak by gluten był średnio rozwinięty. Temperatura ciasta powinna wynosić około 24 st.C
Odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na około 1-2 godziny, przy dłuższej fermentacji składamy ciasto po godzinie.Dzielimy ciasto na części, tyle, ile planowanych bochenków.
Formujemy luźną kulę (u mnie: 3 kule) i dajemy jej odpocząć 10-15 minut. Po tym czasie formujemy ostateczne bochenki, okrągłe lub podłużne. Wkładamy do przygotowanego koszyka i odstawiamy do wyrastania, które trwa około 1 godziny w temp. 23 -24 st.C. Wyrzucamy na łopatę. Nacinamy. Pieczemy w temp. 230 st. C przez 40-45 minut, z parą. Po kwadransie obniżamy temperaturę o 10-15 st. C. Studzimy na kratce.






 

Posted in Etichette: |

12 commenti:

  1. KUCHARNIA, Anna-Maria Says:

    Ależ piękny!!! Jestem zachwycona! Cudowny chleb!
    Pozdrawiam serdecznie:)

  2. ewelajna Korniowska Says:

    Śliczny ten chlebek! Aż się buzia śmieje na jego widok!

  3. grazyna Says:

    Piękny, taki klasyczny chlebek :)

  4. Amber Says:

    Co za kształt!Idealny. Środek cudo.
    Wiem o czym piszesz, bo piekłam ten chlebek.Pyszny.

  5. Majana Says:

    Alez piękny chlebek KOnsti! Bardzo mi się podoba :))
    Pozdrowienia:)

  6. Karmel-itka Says:

    obłędny bochenek. taki... rewelacyjny! nie mogę znaleźc słów, taki wspaniały.

  7. magda k. Says:

    bochenek wprost cudowny, też uwielbiam przepisy mistrza, więc sobie zapiszę :)

  8. asieja Says:

    chleb z ziarenkami najpyszniejszy.

  9. Majana Says:

    Konsti, zyczę Wam radosnych Świąt Bożego Narodzenia!:)

  10. atina Says:

    Wesołych Świąt!

  11. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze, milo wiedziec, ze chleb sie podoba:)
    Atino, Majano, dziekuje za zyczenia i odwzajemniam z calego serca!
    Sciskam swiatecznie.

  12. arek Says:

    Coz za chleb a jaki doskonaly ksztalt i kolor!