Ciasto kawowe

To ciasto rozpływa się w ustach, ot co. Rzadko cisną mi się na usta takie banalne zachwyty, ale tym razem nie jestem w stanie ich uniknąć, ten wypiek podbił mnie całkowicie:). To ciasto jest delikatne i puszyste, a zarazem lekko wilgotne i przesiąknięte aromatem kawy. Jak dla mnie – bomba! Diletta, dziękuję za inspirację!  

Z niniejszym przepisem dołączam do akcji “Kawowy Tydzień”.






Składniki:


Na ciasto:
· 250 g mąki
· 200 g cukru
· 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 jajka
· 120-130 ml oleju słonecznikowego lub kukurydzianego
· 150 ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy z ekspresu
· 5-6 łyżek kawy rozpuszczalnej (ja używam kawy zbożowej, bo taką lubię najbardziej)
· 50 g czekolady mlecznej
· 100 g jogurtu naturalnego
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· kieliszek dowolnego likieru
· szczypta soli


Na polewę:
· 50 g czekolady gorzkiej
· 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
· 1 łyżka masła
· 1 łyżka mleka
· 1 łyżka cukru pudru


Żółtka rozetrzeć z cukrem. Do gorącej, świeżo zaparzonej kawy dodać kawę rozpuszczalną i czekoladę mleczną, wymieszać, aż wszystko dokładnie się rozpuści, następnie dodać olej i znów wymieszać. Do mąki dodać zółtka z cukrem, kawę z olejem, jogurt, likier i proszek do pieczenia, zmiksować wszystko. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, którą należy delikatnie wmieszać do masy kawowej. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, przełożyć całość do podłużnej foremki (masa będzie dość płynna, ale taka właśnie być powinna, dzięki temu ciasto nie będzie suche po upieczeniu). Piec ok. 45 min.w temp. 180-200°C.
Przygotować polewę: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, mieszać aż do rozpuszczenia. Lekko ostudzić polewę, następnie polać nią ciasto. Poczekać, aż zastygnie.





Posted in Etichette: |

25 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    Zdecydowanie wygląda na ciasto absolutnie w moim guście. :)

  2. Amber Says:

    Wspaniałe! Widać,że jest wilgotne. To ja porywam plasterek i zapisuję do upieczenia.

  3. Majana Says:

    Zrobię na bank! Wygląda przecudnie !:))
    Uwielbiam takie wypieki:))
    Pozdrowienia:)

  4. Maggie Says:

    Piekne i proste, bardzo w moim guscie :)

  5. Arvén Says:

    Ostatnimi czasy moja mania na chlebkowe ciasta sięga zenitu, więc coś mi się wydaje że taki kawowiec zniknąłby w okamgnieniu :)

  6. grazyna Says:

    Oj, to coś dla mnie :)

  7. atina Says:

    Wygląda cudownie ! I jak kawowe to biore w ciemno:)

  8. Gosia Says:

    tez mi sie podoba,lubie takie ciacha :)

    POzdrawiam :)

  9. dorota20w Says:

    Pysznie wygląda !

  10. Gosia Oczko Says:

    Ciachnęłabym kilka kawałków :)

  11. arek Says:

    Ha! Mam podstepne pytanie - z czym jesc ciasto kawowe - kawka? haha! :)

  12. Paulina J. Says:

    Pięknie wygląda! Myślę, że pachnie i smakuje wybornie. Pozdrawiam.

  13. majka Says:

    Wyglada po prostu rewelacyjnie. I jeszcze do tego tak mocno kawowe. Wspanialy przepis :)

    Dziekuje, ze wzielas udzial w akcji :)

  14. Unknown Says:

    Zamierzam zrobić to ciato na niedzielę, dlatego mam pytanie w jakiej keksówce pieklaś ciasto?

  15. Konsti Says:

    Moja keksowka ma 27 cm dlugosci, 8 cm szerokosci i 6 cm wysokosci.
    Mam nadzieje, ze ciasto sie uda...
    Milego pieczenia!
    Pozdrawiam serdecznie.

  16. Unknown Says:

    A więc jak pisałam wcześniej.. upiekłam to ciasto. Ciasto wyszło dokładnie takie jak na zdjęciu. W smaku idealnie kawowe, do tego rewelacyjna kawowo-czekoladowa polewa. Piekę bardzo dużo ciast, muszę jednak przyznać że ten kawowiec dostaje u mnie 10:) za smak, konsystencje, wilgotność. Naprawdę polecam. Alicja

  17. Konsti Says:

    och, Alicjo... ogromnie sie ciesze!
    Milo wiedziec, ze przepis poszedl w swiat i ze dobrze sie sprawuje:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  18. Anonimowy Says:

    Witam

    Ciasto prezentuje się bardzo apetycznie :)) i chciałabym je upiec.

    Czy mogę zastąpić olej roztopionym masłem lub oliwą?

    Pozdrawiam,
    Karolina

  19. Konsti Says:

    Oczywiscie, ze mozna zastapic olej inny tluszczem! Wydaje mi sie, ze roztopione maslo byloby lepsze, niektorzy wyczuwaja posmak oliwy w wypiekach i nie sa z tego zadowoleni:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  20. Anonimowy Says:

    To ciasto jest niesamowite,urzeklo mnie od razu, tak wiec polecam wszystkim!Nigdy nie jadlam tak kawowego,mieciutkiego ciasta i mimo ze nie pieke duzo ciast wyszlo mi :) Tylko nie wiem czemu moje ciasto podczas pieczenia peklo..Wiesz moze jaka byla tego przyczyna?

    Pozdrawiam:D
    Kinga

  21. Konsti Says:

    Kingo, bardzo sie ciesze, ze ciasto wyszlo i ze Ci smakuje! A co do pekniecia, to moze mialas mocniejszy proszek do pieczenia? Albo w piekarniku byla za wysoka temperatura? Trudno powiedziec, mysle, ze tylko metoda prob i bledow mozna okreslic prawdziwa przyczyne...
    Pozdrawiam serdecznie.

  22. Anonimowy Says:

    To jeszcze raz ja :) dzis kolejna proba upieczenia tego przepysznego ciasta (bo wszystkim bardzo posmakowalo) Mam pytanie czy zoltka trzeba utrzec z cukrem tak zeby caly cukier sie rozpuscil czy tylko do powstania bialej masy? 2 zoltka na taka ilosc cukru ciezko jest to dobrze rozetrzec.
    z gory dziekuje za pomoc
    Kinga

  23. Konsti Says:

    Tylko do powstania bialej masy.
    Usciski.

  24. Dziewczyna kucharza Says:

    Przy ilości kawy rozpuszczalnej naprawdę chodzi o łyżki, a nie łyżeczki? Ciasto wyszło pyszne, ale po bezsennej nocy po zjedzeniu kawałka zaczęłam się zastanawiać... W sumie to może nie mieć zupełnie związku, ale chcę się upewnić (;

  25. Konsti Says:

    Lyzki, zdecydowanie lyzki:)
    Ja po zjedzeniu tego ciasta spie normalnie, moj maz tez...
    Mam nadzieje, ze bezsennosc byla czysto przypadkowa!
    POzdrawiam.