Orzotto di zucca e finocchio

"Orzotto", czyli rodzaj risotta, w którym ryż zostaje zastąpiony kaszą jęczmienną (po wł.„orzo perlato”). Ja zrobiłam swoje orzotto z dynią i koprem włoskim. Pycha!






Składniki (dla 2 osób):

· ¾ szklanki kaszy jęczmiennej
· 300-350 g dyni
· 1 fenkuł
· litr rosołu
· pół szklanki białego wina
· pół cebuli
· ząbek czosnku
· 70 g masła
· kilka gałązek świeżego rozmarynu
· 2-3 łyżki startego parmezanu
· 1 łyżeczka octu balsamicznego
· oliwa
· sól i pieprz

Dynię oczyścić, pokroić w plastry, polać oliwą, posolić, popieprzyć, posypać rozmarynem. Wyłożyć na blachę, piec w piekarniku przez 15-20 min, aż dynia zmięknie. Ostudzić i zmiksować razem z cebulą, czosnkiem i octem balsamicznym. Fenkuła pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni na oliwie, aż stanie się lekko szklisty. Dodać masło, poczekać, aż się rozpuści, dodać kaszę jęczmienną i dobrze wymieszać. Dodać rozmaryn. Podgrzewać na małym ogniu przez 25-30 minut, dolewając stopniowo rosół (nie należy wlewać wszystkiego za jednym razem, trzeba robić to co kilka minut, obserwując parowanie płynu i jego wchłanianie przez kaszę). Gdy kasza jęczmienna będzie już miękka, dodać parmezan i wlać białe wino. Wymieszać i trzymać na ogniu przez 5 minut, aż wszystko dobrze się połączy. Na sam koniec dodać zmiksowaną dynię, wymieszać, podgrzewać przez chwilę, ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Gotowe orzotto wyłożyć na talerze. Można je dodatkowo posypać parmezanem i udekorować rozmarynem. Podawać gorące.




Posted in Etichette: , |

10 commenti:

  1. KUCHARNIA, Anna-Maria Says:

    Ależ apetyczne zdjęcie i przepis! Pozdrawiam:)

  2. Majana Says:

    Mniam, alez pysznie wygląda! Poproszę troszkę:))
    Ps. Jaka u Ciebie pogoda ?

  3. miss_coco Says:

    Na dynie i fenkula to mnie namawiac nie trzeba, mniamusne zdjecie !

  4. Gosia Says:

    no i znowu fekul...musze go w koncu przyrzadzic i sprobowac,bo caly czas twierdze,ze nie lubie,a nawet go nie probowalam....
    Pysznie sie prezentuje :)
    Pozdrawiam :)

  5. Karmel-itka Says:

    ojej.
    bardzo ciekawa alternatywa risotto. podoba mi się ;]i jak pięknie podane!

  6. bazyliowo Says:

    wygląda przepysznie; stałam się ostatnio dyniomaniakiem - przepis do wypróbowania, pozdrawiam :)

  7. Bea Says:

    O, tez mi sie ta wersja bardzo podoba! :)

    Pozdrawiam! I dziekuje za udzial w Festiwalu :)

  8. Kinga Says:

    Risotto z kaszy! Fantastyczny pomysł. Musze pokombinować z kaszą, fankułem i...cxzymś w zastępstwie dyni, ktorą już zaczęłam używać (pieczoną i raz w zupie), ale ciągle z rezwrwą.
    Konsti, zrobilam dziś Tw. zupę kartoflano - porową z awokado. Wyszla rewelacyjna. Byłam ciekawa smaku awokado w zupie, ale jednocześnie bałam się, ze jego charakterystyczny smak nie sprawdzi się w zupie. Ale była pyszna i na pewno niebawem ją powtórzę, zwlaszcza, że dziś nie zdążyłam zrobić zdjęć.

  9. Konsti Says:

    Anno-Mario, dziekuje!
    Majano, czestuj sie smialo:) a pogoda u nas sloneczna, dni sa cieple, temperatura dochodzi w dzien do 18-20 stopni, ale za to w nocy gwaltownie spada i sa regularnie przymrozki.
    Miss_coco, to ja nie bede namawiac, po prostu nastepnym razem od razu dam Ci znac i bede czekac na wizyte:)
    Gosiu, fenkul to bardzo ciekawe warzywo, dobrze sie komponuje z roznymi skladnikami. Niektorzy twierdza, ze w smaku przypomina anyzek, ale ja uwazam, ze ma w sobie cos z lukrecji...
    Karmel-itko, dziekuje!
    Bazyliowo, jak kiedys skorzystasz z przepisu, to koniecznie daj znac!
    Beo, to ja dziekuje za wspolna zabawe i pozdrawiam serdecznie.
    Kingo, ja robilam podobne orzotto z kasza jeczmienna, fenkulem i ciecierzyca zmiksowana z odrobina ricotty - tez bylo pysznie! Moze takie zestawienie smakow bedzie Ci bardziej odpowiadalo? No i ciesze sie ogromnie, ze zupa ziemniaczano-porowa z awokado przypadla Ci do gustu!Ciekawy ma smak, prawda?

    Pozdrawiam serdecznie i sciskam wirtualnie.

  10. Iv Says:

    Już wiem, co dziś będzie na obiad :)