Krucha tarta z orzechami

Nieznacznie zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzący z „Książki kucharskiej Alicji B. Toklas”. Bardzo smaczne ciasto i bardzo smaczna lektura:) Alicja B. Toklas przez całe życie stała w cieniu swojej sławnej przyjaciółki Gertrudy Stein. Była jej kochanką, powiernicą, sekretarką, guwernantką, impresario, a także... kapitalną kucharką, wysoko cenioną w środowisku paryskiej bohemy i nie tylko. Nic więc dziwnego, że po śmierci Gertrudy Alicja postanowiła opublikować właśnie książkę kucharską, zawierającą zarówno przepisy (z różnych źródeł), jak i anegdoty i wspomnienia z ich wspólnego życia, zabawne historie o służbie, dykteryjki o sławnych znajomych... W ten sposób powstał arcyciekawy, barwny esej obyczajowo-kulinarny. I pomimo że w książce nie ma ani jednego zdjęcia dotyczącego jedzenia, to zapewniam, że zawarte w niej receptury przyciągają uwagę i zostają w pamięci. Dla mnie była to fascynująca lektura, zaczęłam ją pochłaniać na lotnisku w Warszawie, kontynuowałam na dworcu w Bolonii i w pociągu do Pizy. Zanim dotarłam do domu, przeczytałam wszystko i zrobiłam kilkanaście notatek – odnośników do przepisów, które szczególnie mnie zainteresowały. Jednym z nich była ta oto krucha tarta z orzechami...




Składniki (Alicja B. Toklas zazwyczaj podaje składniki używając mililitrów lub filiżanki, ja podaję w gramach lub szklankach, do tego jestem przyzwyczajona i tak mi było łatwiej zapamiętać proces przyrządzania tarty):

Na spód:
· 125 g masła
· 1 szklanka mąki
· 1 żółtko
· 1 łyżka cukru
· letnia woda

Wymieszać wszystkie składniki, dodać tyle wody, by ciasto się zawiązało. Wyrobić, wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę (u mnie dało się wyłożyć dwie średnie formy o średnicy 20 cm, przy czym zostawiłam kawałek ciasta na zrobienie wiórków z ciasta do posypania powierzchni lub też na zrobienie kratki na wierzchu ciasta).

Na masę orzechową:
· 2 jajka
· ¾ szklanki cukru
· 1 łyżeczka wanili
· 1 szklanka orzechów laskowych i/lub włoskich
· 250 g jogurtu naturalnego
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Orzechy posiekać. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt, mąkę ziemniaczana, wanilię i orzechy, dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na spód. Ułożyć kratkę z ciasta lub posypać ciastem startym na tarce. Piec ok. 35 min. w temp. 190-200°C.
Można też zrobić tylko jedną tartę, zużywając więcej niż połowę ciasta na spód, a resztę na pokrycie całej powierzchni tarty.






Posted in Etichette: |

15 commenti:

  1. Gosia Says:

    alez pysznie i elegancko ona wyglada!!!!
    Pozdrawiam :)

  2. lo Says:

    Znam tę książkę, zaczytywałam sie nią na tarasie w sosnowym lesie. Fajna lektura, miłe wspomnienia, cudowne ciasto.

  3. karoLina Says:

    Czytałam kiedyś o tej książce w "Kuchni" i nawet chyba wypróbowalam jakiś przepis, jaki był skutek, nie pamiętam, bo to było naprawdę dawno, ale tarta wygląda pysznie.

  4. grazyna Says:

    Pięknie wyglądają te orzechy między kratkami! Aż ślinka cieknie...

  5. Agata Chmielewska (Kurczak) Says:

    nie dziwię się, ze uraczyła cię ta tarta! musiała smakować wybornie

  6. szarlotek Says:

    Nie pozostaje nic innego jak upiec taką tartę i sięgnąć po proponowaną lekturę :) Wygląda pysznie!

  7. kasiaaaa24 Says:

    Niesamowita jest ta tarta. Pięknie wygląda a i w smaku z pewnością jest fenomenalna.
    Pozdrawiam :)

  8. kass Says:

    A wiesz, wczoraj właśnie wzięłam tą książkę do ręki i zastanawiałam się co z niej zrobić:) poczytałam i też myślałam o tarcie...chyba telepatia:)))
    Tarta w Twoim wydaniu wygląda pysznie!!!pozdrawiam.

  9. majka Says:

    Wyglada przepysznie. Juz czuje jak chrupie podczas jedzenia :)

  10. Konsti Says:

    Dziekuje bardzo za wszystkie komentarze. Szczerze polecam i ciasto, i ksiazke.
    Sciskam goraco.

  11. Bea Says:

    Uwielbiam takie orzechowe tarty! Tutaj w regionie Gryzonii jest takie tradycyjne ciasto z orzechami ktore uwieeelbiam, domyslam sie wiec, ze i Twoje mi / nam posmakuje.
    Ide drukowac, jesli pozwolisz ;)

    Pozdrawiam!

  12. Konsti Says:

    Beo, drukuj, drukuj... mam nadzieje, ze jak zrobisz te tarte, to bedziesz zadowolona z rezultatu; u mnie byla absolutnym hitem!
    Pozdrawiam.

  13. odkuchni Says:

    Zrobiłam, jeszcze nie spróbowałam :)

    http://aleksandraw.blogspot.com/2009/12/wesoych-swiat.html

    Tarta w świątecznej stylizacji.

  14. Nina Says:

    książkę tę nabyłam dzisiaj i jestem nią zachwycona.

    mam zamiar wypróbować co najmniej kilka przepisów.

  15. Konsti Says:

    Nino, zycze milej lektury! A z Alicja Toklas w Twojej kuchni bedzie na pewno ciekawie, czekam na relacje z gotowania u Ciebie na blogu:)
    Pozdrawiam serdecznie!