Kurczak w pikantnym sosie pomidorowo-miodowym

To jeden z tych przepisów spisanych na karteluszkach i od wielu lat czekających na swoje pięć minut :). I gdy któregoś dnia naszła nas ochota na coś pikantnego, to końcu po niego sięgnęłam. Kurczak wyszedł bardzo apetyczny, ale oprocz smaku zachwyciło mnie też szybkie tempo, w jakim się go przygotowuje. Raz, dwa i gotowy. Akurat nie miałam ochoty na dłuższe pichcenie i bardzo mi to odpowiadało. Polecam!

Składniki:

· 50 dkg kurczaka (udka, skrzydełka, piersi itp.)
· 250 ml przecieru pomidorowego
· 3 ząbki czosnku
· 3 łyżki miodu
· 2 łyżki musztardy dobrej jakości
· 2 łyżki octu jabłkowego
· 2 łyżki oliwy
· 1 łyżeczka imbiru
· 1 suche pepperoncino
· pikantna przyprawa węgierska do kurczka (ewentualnie można zastąpić sproszkowaną papryką)
· sól i pieprz do smaku
· oliwa do smażenia

Kurczaka natrzeć przyprawą węgierską. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso, aż straci różowy kolor. Przygotować sos: dokładnie wymieszać przecier pomidorowy z posiekanym czosnkiem, miodem, octem, oliwą, musztardą i rozkruszonym pepperoncino. Doprawić solą i pieprzem. Sos dodać do kurczaka, poczekać, aż się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić przez jakies 20-30 minut, dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Tak przygotowanego kurczaka można podawać od razu, polanego sosem (tak jak ja to zrobiłam i uwieczniłam na zdjęciu) lub też poddać go dalszej obróbce. Można bowiem usunąć kości, podzielić mięso na mniejsze włókna i ponownie wymieszać je z sosem. Tak przygotowaną potrawkę można podawać z ziemniakami lub ryżem. Można też potraktować otrzymaną masę jako nadzienie do przekładania ciepłych bułeczek, które dzięki temu prostemu zabiegowi przekształcą się w apetyczne burgery z pikantnym kurczakiem.


Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. Majana Says:

    Mniam! To z pewnością jest pyszny kurczaczek :) W takim sosiku i jeszcze z czosneczkiem. :)

  2. Gosia Says:

    podoba mi sie ten przepisik :))