La tarte aux poires et amandes

foodelek: przepisy tygodnia

… czyli tarta z gruszkami i migdałami. To ciasto przygotowałam w ramach kulinarnej podróży europejskiej, zabawy zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja. Mimo że idea akcji bardzo mi się podoba, to jak na razie nie wniosłam zbyt wiele do tej zabawy. Postanowiłam jednak się poprawić i raz na jakiś czas stołować sie w wybranym kraju Europy. Tym razem padło na Wielkie Księstwo Luksemburskie, którego tradycje kulinarne są mocno naznaczone wpływami państw ościennych. Luksemburg słynie więc, między innymi, ze swoich pysznych tart owocowych, które powstają w oparciu o stare receptury francuskie. Przejrzałam z ciekawością menu kilku najważniejszych hoteli luksemburskich i ze wszystkich tart, które pojawiały się w ich ofertach, wybrałam do spróbowania "la tarte aux poires et amandes" – wybór o tyle dla mnie korzystny, że na jednym z włoskich blogów (Non sparate al cuoco!) widziałam już przetłumaczony przepis i odetchnęłam z ulgą na myśl, że nie będę musiała męczyć się z odcyfrowaniem francuskiego:) To była bardzo dobra decyzja: tarta wyszła pyszna i przepis (z moimi kilkoma modyfikacjami) mogę wszystkim szczerze polecić. Choć nigdy nie widziałam na własne oczy deserów, jakie jadają mieszkańcy Luksemburga, to tak właśnie wyobrażam sobie ich wspaniałe kruche ciasta z owocami…


Składniki:

Na ciasto (la pasta brisèe pralinèe):


· 200 g mąki
· 50 g cukru
· 50 g łezek czekoladowych (lub pociętej na drobne kawałki gorzkiej czekolady)
· 125 g masła
· szczypta soli
· 2 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę (najlepiej na całą noc).

Na warstwę kremowo-owocową:

· 4 miękkie, słodkie gruszki
· 70 g pokruszonych migdałów
· 50 g cukru
· 50 g masła
· 1 jajko
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego (u mnie: jogurt)
· wanilia lub esencja waniliowa
· cynamon i brązowy cukier (do posypania)

Rozpuścić masło, wymieszać z jogurtem, a następnie z cukrem, mąką, migdałami i jajkiem. Dodać wanilię do smaku, dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na plasterki.
Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim okrągłą formę. Tak przygotowany spód wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 min. (u mnie: kwadrans). Na podpieczone ciasto wylać krem, następnie ułożyć cząstki gruszek. Posypać cynamonem i brązowym cukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min. (moja tarta była gotowa już po 20 minutach).


Posted in Etichette: |

21 commenti:

  1. Agata Says:

    Wygląda cudownie! Gratuluję pięknego wypieku!

  2. Konsti Says:

    ooo, to chyba telepatia, dopiero co rozplywalam sie nad Twoimi sufletami:)
    Dziekuje za mile slowa!

  3. Majana Says:

    Konsti, jaka cudna tarta! Mniam!!! :)) Pięknie wygląda, a w smaku musi byś super:)

  4. grumko Says:

    Dopiero co Cię komplementowałem, a już dziś prezentujesz kolejne cudo, które wyszło z Twojego piekarnika;-) Gruszki i migdały to bardzo fajne połączenie, które próbowaliśmy również pod postacią tarty. Poza tym miło nam, że podróżowałaś z nami;-)

  5. margot Says:

    ale tarta, takie smaki to najlepsze na świecie są

  6. Bea Says:

    Swietna tarta! Jestem pewna, ze smakuje wrecz bosko :)

    I mam nadzieje, ze i nastepna kulinarna podroz w Szwajcarii Cie tez zainspiruje ;)

    Pozdrawiam!

  7. Unknown Says:

    piękne słoneczko Ci wyszło. No i rumiane. Ten cynamon coś chyba lubi promyki ;) (a my cynamon:))

  8. Konsti Says:

    Kochani jestescie, dziekuje wszystkim!
    A jesli chodzi o podroz kulinarna do Szwajcarii, to na razie jeszcze niczego nie wymyslilam, ale zobaczymy, moze wyszukam cos na miare moich skromnych mozliwosci...
    Pozdrawiam cieplo!

  9. Bea Says:

    Mam nadzieje! Trzymam kciuki za szperanie ;)

  10. Tilianara Says:

    Mmmmm, ale piękna! i musi być fantastyczna - same dobre smaki :)

  11. Konsti Says:

    Dziekuje i pozdrawiam cieplo!

  12. Mihrunnisa Says:

    Powiedz mi proszę jakiej wielkości foremkę użyłaś to wypieku tej tarty ?? pozdrawiam :)

  13. Konsti Says:

    Moja forma miala srednice 25 cm. Pozdrawiam i zycze udanego wypieku!

  14. Mihrunnisa Says:

    W opisie jak robisz masę kremową wspominasz o maśle które rozpuszczasz ale w wymienianych składnikach których używasz do masy nie wymieniasz w ogóle masła ?? Proszę o pilną odpowiedz już zagniotłam kruche i jutro piekę tartę :/:(

  15. Konsti Says:

    Co racja, to racja! Mihrunnisa, wybacz, opuscilam w opisie skladanikow masy 1 element: 50 g masla!!!Dziekuje za czujnosc, mam nadzieje, ze nie odpowiedzialam za pozno i ze tarta sie uda...
    Pozdrawiam serdecznie.

  16. Mihrunnisa Says:

    ups przepraszam za zdublowany komentarz :) dopiero teraz zauważyłam że on się pojawia dopiero jak go zaaprobujesz :)

  17. Konsti Says:

    Nie, to ja Cie przepraszam, bo faktycznie w skladnikach na mase brakowalo wzmianki o masle i stad sie wzielo to cale zamieszanie... Dziekuje za wylapanie tego przeoczenia, maslo juz dodalam do skladnikow:)
    A aprobowanie komentazry mam wlaczone dla tzw. starych przepisow po to, by nie prtzeoczyc ewentualnych pytan.
    Dziekuje za cierpliwosc i trzymam kciuki za twoje ciasto!
    Pozdrawiam.

  18. Mihrunnisa Says:

    Witam tarta pomimo braku zawartości masła w masie kremowej wyszła super :) aż sama byłam zaskoczona ze taka dobra. Przywiozłam ją w niedzielę do rodziców i tego samego dnia już jej nie było :D. Na przyszłość tylko zrobię w większej formie tzn 25 cm :) tak jak Ty. Na pewno powtórzę już zgodnie z przepisem dla porównania . Pozdrawiam

  19. Konsti Says:

    Bardzo sie ciesze! Ale jak napisalas, ze zamiast masla wykorzystalas mascarpone, to cos tak czulam, ze na pewno sie uda:)
    Pozdrawiam cieplo.

  20. Anonimowy Says:

    A,co z migdałami??

  21. Konsti Says:

    Poprawilam, dodalam migdaly:)
    Dziekuje za wylapanie bledu.
    Pozdrawiam.