Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami z kruszonką

Debiutuję w Weekendowej Cukierni. Przepis tej trzeciej edycji był tak zachęcający, że nie mogłam go sobie odpuścić. Tak bardzo lubię drożdżowe wypieki, że propozycja Margot zauroczyła mnie natychmiast i z ogromną przyjemnością wypróbowałam jej przepis. Warto było, ot co!:) Ciasto wyszło pulchne i aromatyczne, a połączenie brzoskwiń, budyniu i migdałów pięknie stopiło się ze smakiem drożdżowego spodu. Temu wypiekowi nie zaszkodził nawet fakt, że zagapiłam się i przetrzymałam go w piekarniku:) Ciasto było przepyszne – było, bo jest już tylko wspomnieniem, zdecydowanie zbyt szybko zniknęło z naszego stołu...



Składniki:
Ciasto:
  • 210 g mąki pszennej
  • 40 g mąki orkiszowej(nie ma informacji czy razowej czy białej, zresztą myślę ,że jak ktoś nie ma można spokojnie o tą ilość zwiększyć ilość mąki pszennej )
  • 1 łyżką mleka w proszku
  • 100 g wody
  • 25 g cukru
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 g soli

Nadzienie:

  • 1 puszka brzoskwiń- taka ok. 850 g- (450 g samych owoców)
  • 1 budyń waniliowy w proszku (taki na 500 ml mleka)
  • 350 ml mleka
  • 8 łyżek soku z brzoskwiń

Kruszonka:

  • 75 g masła
  • 75 g cukru brązowego
  • 100 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 50 g płatków migdałów (nie miałam, użyłam posiekanych migdałów)

Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać. Wszystkie składniki - oprócz soli przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 min. Dodać sol i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.

Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka, resztę zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodać sok z brzoskwiń,wymieszać. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na wielkość dużej blachy, wysmarowanej tłuszczem i przełożyć na nią ciasto. Rozsmarować budyń (ja dodatkowo posypałam budyń rodzynkami) i zostawić na 30 min.

Kruszonka: cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka. Dodać płatki migdałowe. Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu. Całość posypać kruszonka. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. - 25-30 min.



Posted in Etichette: |

9 commenti:

  1. Ewelina Majdak Says:

    Ojej jakie ladne! :) Ja swoje tez przetrzymalam :D Ale masz racje nic a nic ciastu to przetrzymanie nie zaszkodzilo :) Bardzo dziekuje za udzial w Cukierni i juz powiekszam swoja liste o Twoje cudne ciastko :)

  2. margot Says:

    a jak pięknie wygląda !Ja tez jestem fanką drożdżowego ciasta i bardzo jest mi miło ,że ciasto smakuje
    pozdrawiam

  3. Konsti Says:

    To ja dziekuje! i obiecuje, ze postaram sie w miare regularnie uczestniczyc w Weekendowej Cukierni. Nie ma to jak wspolne pieczenie:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  4. Bea Says:

    Piekne! I bardzo sloneczne zdjecia :)

  5. Kuba Says:

    Ciasto bardzo ładne - jakieś takie słoneczne :-)

  6. Konsti Says:

    A bo to byla sloneczna sesja balkonowa:)
    Pozdrawiam!

  7. olalala Says:

    Ale piękne :)! A wiesz, że jak zobaczyłam te posiekane migdały, to pomyślałam że to rabarbar :)? Dopiero później się zorientowałam, że jednak nie :).

  8. Konsti Says:

    Chcialabym, zeby to byl rabarbar, ale w Pizie to marzenie scietej glowy, rabarbaru nigdzie nie kupisz... Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko rozplywac sie w zachwytach nad rabarbarowymi wypiekami innych:)
    Pozdrawiam!

  9. Majana Says:

    Och,jak pięknie Ci wyszło!:) Prawda,ze pyszniutkie jest? Uwielbiam takie ciasta:)