Torta agli spinaci

... czyli włoski pomysł na to, jak smakowicie przyrządzić szpinak. Nawet osoby nie lubiące szpinaku powinny się na niego skusić, ten tort smakuje naprawdę wspaniale! Poniższy przepis to wariacja wegetariańska na temat, ale jeśli ktoś nie jest jaroszem, to może wzbogacić smak farszu dodając 3-4 plastry posiekanej szynki. Gorąco polecam!

Składniki:

Na spód:
· 150 g mąki pszennej
· 100 g mąki razowej
· 1 łyżka oliwy
· szczypta soli
· odrobina zimnej wody


Na nadzienie:
· 50 dkg mrożonego szpinaku
· 6 łyżek oliwy
· 25 dkg ricotty
· 150 g mozzarelli
· 2 jajka
· 250 g jogurtu naturalnego
· 4 ząbki czosnku
· 150 g parmezanu
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotować spód: wymieszać obie mąki i sól, dodać oliwę i wodę,wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 6 części (z czego 3 większe i 3 mniejsze) i odłożyć do lodówki na pół godziny. Przygotować nadzienie: szpinak ugotować, odsączyć, lekko odparować, ostudzić. Czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na patelni. Wymieszać ze szpinakiem. Dodać ricottę, 2 jajka, jogurt, przyprawy i mozzarellę startą na tarce o dużych oczkach.Wszystko dobrze wymieszać (można nawet zmiksować na gładką masę, ale ja wolę wyczuwać większe kawałki szpinaku i mozzarelli, więc wybieram zawsze ręczne mieszanie). Na koniec wsypać parmezan. Okrągłą formę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką. Wyjąć z lodówki ciasto na spód. Rozwałkować 3 większe kawałki przygotowanego ciasta na cienkie płaty. Każdy z nich posmarować odrobiną oliwy i wylepić nimi formę, układając jeden na drugim. Brzegi ciasta powinny wystawać z formy na około 1 cm. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę szpinakową. Pozostałe 3 mniejsze kawałki ciasta rozwałkować i posmarować oliwą. Ułożyć na wierzch, brzegi skleić. Piec około 45-50 minut w temp. 200 stopni C. Jeśli wierzch ciasta za bardzo się zrumieni, przykryć folią aluminiową. Ciasto ostudzić, kroić jak tort. Najlepsze jest na zimno, po kilkunastu godzinach od wyjęcia z piekarnika.

Posted in Etichette: |

6 commenti:

  1. Anna Marta Says:

    Ja lubie szpinak nawet w "sosie wlasnym", a co dopiero z taka pierzynka z ciasta! Mniam!

  2. Majana Says:

    Och, wspaniale wygląda! Bardzo lubię szpinak :)) Pozdrawiam:)

  3. Konsti Says:

    No widzicie, a ja jeszcze kilka lat temu na szpinak nie moglam nawet patrzec:)Teraz to sie powoli zmienia i mam kilka ulubionych szpinakowych dan. Ten tort to jedno z nich.

  4. Anonimowy Says:

    Uwielbiam ''torty'' ze szpinakiem, ta ''tortę'' niżej kokosowa tez bym chętnie spróbowała. :)

    Pozdrawiam!

  5. Asia Says:

    O jaacieee! Jak mnóstwo szpinaku, boskie!

  6. Bea Says:

    Piekna i smakowita klasyka, w zwiazku z czym i u mnie czesto goszca takie szpinakowo-ricottowe tarty i 'tourty'; ostatnio eksperymentowalam z dodatkiem soczewicy, tez bylo dobre :)

    Pozdrawiam!