Ciasto na kruche pierożki i kruche babeczki

Zostałam poproszona o przygotowanie zimnej przekąski na imprezę do znajomych. Szukając jakiegoś ciekawego pomysłu, sięgnęłam po moją ulubioną lekturę „Kuchnia kresowa z Podlasia” Adrianny Ewy Stawskiej i dość szybko zdecydowałam się na przepis na pieczone kruche pierożki. Jak zaznacza autorka, ciasto z tej receptury można wykorzystać na różne sposoby. Można zrobić jeden duży pieróg lub szereg mniejszych. Pierożki można zrobić z jednego krążka złożonego na pół lub z dwóch, nakładając na jeden farsz i przykrywając go drugim, tworząc w ten sposób rodzaj okrągłych ravioli. Można też wylepić ciastem foremki na babeczki i napełnić je farszem lub sałatką. U mnie padło na babeczki...


Składniki:

· 50 dkg dkg mąki
· 20 dkg masła
· 2 żółtka
· 3-4 łyżki śmietany
· szczypta soli

Mąkę posiekać nożem razem z masłem. Wlać śmietanę, dodać żółtka i sól. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.Wylepić ciastem foremki na babeczki i napełnić je farszem (z podanych składników wyszło mi 45 babeczek). Piec 15-20 min. w temp. ok. 180°C.
Do napełnienia moich babeczek użyłam dwóch farszów: fasolowo-pomidorowego (zmielona ugotowana fasola, pomidor, duuużo czosnku, sól, plasterek mozzareli na wierzch) i jajecznego ze śledziem (rozgniecione ugotowane jajko, ziemniak potraktowany w ten sam sposób, śledź w oleju, bułka tarta, majonez, pieprz, odrobina bazylii). Przekąska ta okazała się strzałem w dziesiątke i błyskawicznie zniknęła ze stołu. Nawet mój Kalabryjczyk nie kręcił nosem na śledzia, tylko mruczał molto buono, molto buono i pochłaniał kolejne babeczki... Polecam!

Posted in Etichette: |

5 commenti:

  1. Anna Marta Says:

    I na zdjeciach wygladaja na "molto buone"! Brava! :)

  2. Majana Says:

    Molto buono, molto! Mniam !:))

  3. Konsti Says:

    Ano byly dobre, przyznaje bez bicia:) Przepis stary, ale jary, zreszta bardzo lubie dania, do ktorych moge wymyslac rozne farsze. Dzieki tym babeczkom pozbylam sie np. ostatniej porcji namoczonej fasoli i to dopiero byl sukces!:)
    Pozdrawiam!

  4. Eliza Says:

    Wygladaja rzeczywiscie smakowicie!!!

  5. Anonimowy Says:

    Kruche ciasta i ciasteczka to jedne z moich ulubinych. :))

    Dziękuje jeszcze raz za przepis. :)

    Pozdrawiam serdecznie!