Kasza gryczana zapiekana z ciecierzycą

Próbowaliście kiedyś zachęcać cudzoziemców do jedzenia kaszy gryczanej? Ja tak i, przyznaję, miałam z tym trochę problemów, bo niestety moja ukochana kasza gryczana podana ot, tak prosto z garnka lub patelni, niestety nie prezentuje sie zbyt apetycznie i moje zachęty do spróbowania spotykały sie zazwyczaj z grzeczną odmową. Jednak kiedy na stół wjeżdża kasza gryczana zapiekana, och, to już zupełnie inna kasza, to Kopciuszek na balu, który nagle odnosi bezapelacyjny sukces...

Składniki (na 4 porcje):
· 1 szklanka kaszy gryczanej
· 40 dkg mięsa z kurczaka
· 2 cebule
· 80 dkg ciecierzycy z puszki
· świeża pietruszka (ok. 20 g)
· 3-4 łyżki majonezu
· sól, pieprz, kilka ziaren gorczycy
· parmezan (według własnego upodobania)

Cebulę zeszklić na patelni, dodać najpierw pokrojone w kostkę mięso, a po chwili ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, pietruszkę i ciecierzycę. Dusić pod przykryciem przez ok 20 min, doprawiając solą, pieprzem i gorczycą. Pod koniec dodać majonez i parmezan, dobrze wymieszać i przełożyć do małych, jedniodaniowych naczyń żaroodpornych. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15minut. Gotowe danie można posypać parmezanem i ozdobić pietruszką.
I oto Kopciuszek jest gotowy na bal:)

Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. Agata Chmielewska (Kurczak) Says:

    w jakiej temperaturze to zapiekasz?

  2. Konsti Says:

    O, faktycznie, zapomnialam napisac o temperaturze pieczenia! Pieke w dosc wysokiej temp. ok. 230°C., niecaly kwadrans, bo przeiez wczesniej podgrzewalam na patelni, wiec tylko 10-15 minut, zeby smaki dobrze sie polaczyly.
    Pozdrawiam.